Росія почне провокації за кілька тижнів до вторгнення в Україну, – CNN

Росія готується до вторгнення в Україну, якщо переговори про так звані "гарантії безпеки" проваляться. За кілька тижнів до нападу російські військові влаштують провокації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Представник адміністрації Білого дому нагадав телеканалу про масштабну кібератаку на українські урядові сайти, яка сталася в ніч на 14 січня. За його словами, це посилило напруженість навколо України.

Чиновник додав, що Росія може готуватися до вторгнення в Україну. Це може призвести до масових порушень прав людини і військових злочинів, якщо дипломатія не досягне своїх цілей.

"Російські військові планують почати ці дії за кілька тижнів до військового вторгнення, яке може початися між серединою січня і серединою лютого", – додав представник Білого дому.

Він уточнив, що аналогічна ситуація сталася у 2014 році, коли Росія окупувала Крим.

За словами чиновника, США спостерігають, як влада Росії готує російську аудиторію до вторгнення в Україну. Для цього в ЗМІ та на телеканалах просуваються наративи про погіршення становища з правами людини в Україні та посилення войовничої риторики українських лідерів.

"У грудні російськомовний контент в соціальних мережах, що охоплює всі три теми, збільшився в середньому майже до 3500 постів в день, що на 200% більше, ніж в середньому за день в листопаді", – зазначив представник адміністрації.

Нагадаємо, у Адміністрації президента США Джо Байдена є докази того, що Росія підготувала бойовиків для проведення операції під чужим прапором на Донбасі.

Зазначимо, раніше українська розвідка повідомляла про підготовку таких провокацій.