Росія готувалася до санкцій і формувала “табір підтримки” війни, – РНБО

Розвиток подій на фронті робить очевидним, що бойові дії проти України лише частина масштабного плану РФ з переформатування світу. Кремль заздалегідь готувався до санкцій і формував міжнародну "групу підтримки" війни.

Чому це так, пояснює РБК-Україна з посиланням на Центр протидії дезінформації при РНБО.

Зокрема, РФ підшукувалися альтернативні канали переорієнтації імпорту-експорту продукції на азійський та африканські ринки збуту, готувалася власна програма імпортозаміщення.

"Мета Росії цілком зрозуміла – поставити під контроль можливості альтернативних постачань газу на європейський ринок і спробувати перешкодити зростанню експорту скрапленого газу з Катару. Шляхом масштабних інвестицій Москви (25 млрд дол.) розпочато будівництво першої атомної станції Єгипту в Ель-Дабаа", – заявили в РНБО.

Аналогічна схема сучасної політики РФ по формуванню груп підтримки була реалізована в ході "африканського треку".

Росія за підтримки Китаю заявила про фінансування будівництва АЕС в Нігерії, Гані, Замбії, Кенії, Судані, Марокко і Руанді. Це означатиме багаторічну жорстку прив'язку цих країн до Росії, в тому числі політичну. І не дивно, що тільки половина країн Африки проголосувала за резолюцію ГА ООН на підтримку України, зазначають у відомстві.

Росія сформувала міжнародний "табір підтримки" майбутньої військової агресії прокремлівськими лідерами кількох країн і лобістами в міжнародних організаціях.

Послідовно формувалися запаси т. зв. консерви (ззовні "лояльних" західної ідеології лобістів путінських наративів), вербувалися "агенти впливу" у вищих ешелонах західного істеблішменту і просто місцеві колабораціоністи в доступних країнах.

Зокрема, на дев'ятому році війни КНДР "раптово" вирішила визнати так звані "ЛДНР" і оголосити про готовність ядерного стримування США, Південної Кореї та інших держав.

Також "раптово" виникла особлива дружба Москви з Пекіном, інвестиційні об'єкти якого в Україні облітають російські ракети. Контакти на вищому рівні з Індією, яка в рази збільшила закупівлю російської нафти за відверто спеціальними цінами. Особливі відносини з Туреччиною.

Недавній вкрай рідкісний виїзд Путіна до Ірану завершився підписанням "Газпромом" меморандуму на 40 млрд дол. з іранською національною нафтовою компанією

Крім того, для обходу санкцій Росія активізувала і канали прихованої контрабандного доставлення підсанкційних товарів, щоб продовжувати отримувати важливі компоненти для оборонної промисловості Росії і"технологічне шпигунство".

Від цього залежать можливості Росії виробляти високоточні ракети і супутню електроніку, щоб продовжувати агресію проти України.

"Росія дійсно сподівалася через тиждень завершити окупацію України і показати міжнародній спільноті, як "народжується новий однополярний світ", але все пішло не за планом, "остаточне розв'язання українського питання" бліцкригом зазнало поразки", – підкреслили у відомстві.

Раніше в РНБО заявили, що останнім часом російська пропаганда схиляє Україну до переговорів, стверджуючи, що Кремль готовий прийти до консенсусу дипломатичним шляхом. Але це тільки маніпуляція.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.