Робота над спільною декларацією саміту миру завершена, – Кулеба

Робота над спільною декларацією на саміті миру вже завершена. Країни зможуть приєднатися до неї навіть після закінчення першого саміту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу в ефірі телемарафону.

"Станом на зараз робота над текстом завершена, наприкінці саміту президенти оголосять про схвалення резолюції. Вона буде відкрита до приєднання іншими країнами і після завершення саміту", – заявив глава МЗС.

Кулеба зазначив, що декілька країн, представники яких не були присутні на саміті, проходять внутрішній аналіз спільного комюніке і планують приєднатися до нього

"Текст збалансований, всі наші принципові позиції, на яких наполягала Україна, враховані", – додав міністр.

Глава МЗС наголосив, що на саміті не розглядалися альтернативні "мирні плани". Він також визнав, що прийде час, коли доведеться говорити з Росією, але це не може бути "мовою ультиматуму".

Саміт миру у Швейцарії

Сьогодні, 16 червня, у Швейцарії проходить другий день саміту миру України. На ньому присутні представники близько 100 країн та міжнародних організацій.

Мета саміт – обговорення та ухвалення консенсусу щодо трьох питань української формули миру: ядерна та продовольча безпека, а також звільнення полонених, зокрема дітей.

ЗМІ повідомляли, що учасники саміту не дійшли згоди щодо спільної декларації. Проте представники України спростували цю інформацію. Reuters показало проєкт підсумкової декларації саміту миру.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.