Рекультивацію шламового поля МГЗ зірвано через позов “Стоп шлам”, – директор заводу

Графік рекультивації першого шламового поля Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ), яке вже виведено з експлуатації, було зірвано через позов ГО “Стоп шлам”.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на засідання комісії з екології Миколаївської обласної ради.

За словами директора з виробництва МГЗ Володимира Красноярського, завод уже рекультивував 64 га шламового поля, але подальші роботи неможливі без будівництва ставка-накопичувача, до якого має бути переміщена технічна вода. Видача документів, що дозволяють його будівництво, призупинена Мінекології до рішення суду за позовом "Стоп шлам" про стягнення "моральної шкоди".

"Є план-графік рекультивації. Укладено відповідні договори з державним науково-дослідним та проєктно-вишукувальним інститутом щодо 100% рекультивації цього шламового поля. Але тепер завод не може отримати документ щодо оцінки впливу на навколишнє середовище", – пояснює Красноярський.

Представники МГЗ підкреслюють, що завод має замкнутий цикл водообігу. Технічна вода знову і знову повертається у виробництво, а всі звинувачення псевдоактивістів про те, що завод скидає воду в лиман, спростовувалися численними перевірками – технологічний процес не передбачає скидів у зовнішні водойми.

Депутат облради та екс-голова екоінспекції області Владислав Мартиченко підтвердив, що на самому МГЗ порушень «глобального характеру» немає.

"Дуже багато маніпуляцій відбувається навколо заводу, бо багато хто не розуміє тих технологічних процесів, які там зараз відбуваються. Той самий шлам потрапляє на поля в закритому типі, трубопроводом. Була проблема у 2011-12 році, коли було запилення цього шламу, її вирішили, там є пилогасіння. Це все я бачив сам (…) Якихось порушень глобального характеру я там не бачив", – наголосив Мартиченко.

Нагадаємо, громадська організація "Стоп шлам" намагається стягнути з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд грн компенсації за нібито завдану моральну шкоду.

У поліції дії засновників "Стоп шлам" кваліфікують як шахрайство. Відкрито кримінальне провадження. Також правоохоронці ведуть розслідування щодо експертів, які надали висновок про завдання моральної шкоди, на підставі якого Заводський суд Миколаєва виніс рішення та зобов'язав МГЗ виплатити громадській організації компенсацію.