Радбез ООН проводить екстрене засідання через загрозу війни на Близькому Сході

Рада Безпеки ООН зібралася на екстрене засідання через загрозу виникнення регіональної війни на Близькому Сході.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times of Israel.

На засіданні мають обговорити ситуацію довкола ліквідації старшого радника лідера "Хезболли" Ісмаїла Ганії під час удару в Тегерані.

Обговорення цього питання запросив Іран, надіславши запит Генсеку ООН та постійному представництву Росії, яка у липні головує в Раді безпеки ООН. Запит Тегерану підтримали члени Радбезу – Росія, Алжир та Китай.

Дипломатичне протистояння

Вбивства політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії в Ірані та одного з командирів "Хезболли" у Лівані розпалили дипломатичну боротьбу в ООН та інших організаціях, які намагаються стримати складну ситуацію, що загострюється.

"Різноманітні напади за останні кілька днів є серйозною і небезпечною ескалацією", – заявила на початку засідання Ради заступник Генсека ООН Розмарі Дікарло. Вона закликає до дипломатичних зусиль "змінити траєкторію і шукати шлях до регіонального миру і стабільності".

Однак, на думку видання, малоймовірно, що Рада Безпеки зможе об'єднатися навколо якогось спільного послання щодо авіаударів. США, ключовий союзник Ізраїлю, та Росія, що має тісні зв'язки з Іраном, є членами Ради з правом вето.

Вбивство Ісмаїла Ганії

Ганія покинув Сектор Гази у 2019 році та жив у Катарі. Найвищим лідером ХАМАСу в Газі є Єх'я Сінвар, який організував напад на Ізраїль7 жовтня 2023 року.

У вівторок, 30 липня, Ганія перебував у Тегерані на церемонії приведення до присяги президента Ірану Масуда Пезешкіана. Під час церемонії по приміщенню, де він перебував було завдано авіаудару.

Уряд Ізраїлю не заявляв про причетність до інциденту, однак Верховний лідер Ірану вже наказав вдарити по Ізраїлю.

Про те, чи переростуть події на Близькому Сході у масштабнішу війну – читайте в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.