Путін скасував указ про зовнішньополітичний курс Росії

Російський диктатор Володимир Путін скасував свій указ 2012 року про зовнішньополітичний курс Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Meduza.

Згідно документу, Путін підписав новий указ "з метою забезпечення національних інтересів РФ у зв'язку з глибокими змінами, що відбуваються у міжнародних відносинах". Рішення набуло чинності 21 лютого 2023 року.

Зазначено, що своїм рішенням Путін відзначив безліч доручень, які він дав МЗС та іншим органам влади РФ у 2012 році. Зокрема, цей указ передбачав "послідовну реалізацію" Договору про обмеження стратегічних наступальних озброєнь із США.

Зазначимо, сьогодні під час послання до Федеральних зборів Путін оголосив, що Росія призупинить участь у цьому договорі.

Як повідомляється, новий указ скасовує й інші положення зовнішньополітичного курсу РФ, визначеного у 2012 році, зокрема:

Створити сприятливі зовнішні умови для довгострокового розвитку.
Твердо відстоювати основоположні принципи Статуту ООН, які вимагають розвивати дружні відносини між державами на основі рівноправності, поваги до їх суверенітету та територіальної цілісності.
Продовжувати активно шукати шляхи вирішення питання Придністров'я на основі поваги до суверенітету, територіальної цілісності та нейтрального статусу Молдови.
Продовжувати активно розширювати взаємодію з Білоруссю у рамках Союзної держави.
Активно сприяти становленню частково визнаних Абхазії та Південної Осетії як сучасних демократичних держав.
У відносинах з Євросоюзом просувати створення єдиного економічного та людського простору від Атлантичного до Тихого океану, домагатися відміни віз при короткострокових поїздках та розвивати єдиний енергетичний комплекс Європи.
У відносинах зі США підтримувати стабільну та передбачувану взаємодію на основі принципів рівноправності, невтручання у внутрішні справи та поваги взаємних інтересів, а також просувати ініціативи щодо подальшої лібералізації візового режиму.
Поглиблювати рівноправне довірче партнерство та стратегічну взаємодію з Китаєм, стратегічне партнерство з Індією та В'єтнамом, а також розвивати взаємовигідну співпрацю з Японією, Кореєю, Австралією, Новою Зеландією.
Розвивати відносини з НАТО відповідно до готовності альянсу враховувати інтереси РФ.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло про те, що Росія вирішила призупинити участь у Договорі про стратегічні наступальні озброєння.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.