Припинення вогню можливе тільки при бажанні Росії, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив, що припинення вогню на території України можливе лише при діалозі та певних домовленостях між лідерами України й Росії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю Володимира Зеленського.

"Якщо ми говоримо про припинення вогню, то ми повинні бачити бажання досягти припинення вогню з боку Російської Федерації. Якщо ми цього не бачимо, якщо вони дійсно хочуть Припинення вогню, то їм потрібно показати це.

Ось зараз ми домовлялися про припинення вогню в Маріуполі, щоб дозволити вийти цивільному населенню з бомбосховищ, і навіть залучили ООН в надії зрушити з місця. Проте вони все одно здійснюють обстріли, бомбардування. Нам потрібно припинення вогню", – зазначив президент України.

Він також підкреслив, що якщо буде запланована зустріч з президентом Путіним, тоді до цього часу буде режим припинення вогню. Тоді можливо вдасться домовитися особисто про зобов'язання з припинення вогню, бажано публічних.

"Але режим припинення вогню не означає, що російські війська залишаться там, де вони зараз стоять – і там буде такий заморожений конфлікт. Ми не підемо на заморозку… наші групи спілкуються на рівні перемовників, як це було в Туреччині з приводу підготовки зустрічі, або з приводу майбутніх домовленостей між країнами. Але це спілкування.

Можу сказати відверто: я в такі домовленості не дуже вірю. Вважаю, що важливо говорити, але поки особисто президент РФ не поставить свій підпис або не скаже що-небудь особисто, я не бачу цінності в таких домовленостях", – заявив Зеленський.

Всі подробиці російської агресії, ситуація в містах і міжнародна реакція – у текстовому онлайні РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.