Президент Естонії про повернення НАТО до кордонів 1997 року: повний абсурд

Президент Естонії Алар Каріс вважає, що пропозиція Росії про повернення кордонів НАТО до 1997 року абсурдна. За його словами, рішення країн Балтії вступити до Північноатлантичного Альянсу було демократичним і вибором вільних держав.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу президента Естонії.

"Ми досягли такої точки напруженості, якої не було з часів закінчення холодної війни. Той факт, що Росія вважає вступ трьох балтійських країн до НАТО помилкою, є повним абсурдом. Вступ до Альянсу був демократичним вибором вільних і незалежних Естонії, Латвії та Литви. НАТО є і залишиться найважливішою опорою європейської та естонської безпеки", – заявив Каріс.

При цьому він підкреслив, що Росії не вдалося вбити клин між державами-членами НАТО.

"На недавньому засіданні Ради Росія-НАТО ми побачили, що вбити клин між країнами-членами НАТО не вдалося. Союзники єдині в продовженні політики відкритих дверей НАТО і в необхідності подальшого зміцнення стримування і оборонної позиції, яка включає навчання і розгортання підрозділів", – додав Каріс.

Президент Естонії також підкреслив, що НАТО стоїть між країнами і світом, в якому сильніші країни вирішують долю дрібніших без їх участі.

"Це був світ секретних протоколів і сфер впливу, який позбавив багато європейських країн їх суверенітету, їх права на існування. Ніхто не хоче його повертати", – підкреслив Каріс.

Нагадаємо, заступник Міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що Кремль вимагає від НАТО відмовитися від країн-членів, які вступили в Альянс після 1997 року.

Відзначимо, що після 1997 року в НАТО вступили Естонія, Литва, Латвія, Польща, Угорщина і ще дев'ять країн.