Популярна афера для виїзду за кордон: який спосіб використовують українці, щоб уникнути мобілізації

В Україні право на виїзд за кордон мають чоловіки, дружини яких – особи з інвалідністю. Виїхати можна за наявності документів, що підтверджують інвалідність, та свідоцтва про шлюб. Саме цю лазівку використовують деякі українці, щоб уникнути мобілізації. Про це повідомляє ТСН.ua.

За словами прикордонників, останніми місяцями збільшилась кількість спроб військовозобов’язаних чоловіків виїхати за межі України як супроводжувачі дружин з інвалідністю. При цьому у багатьох випадках шлюб має ознаки фіктивності.

Ще рік тому в соцмережах почали масово з’являтися об’яви щодо укладання фіктивного шлюбу із жінками, які мають інвалідність. За незаконну угоду жінки згодні були отримати винагороду від 2 тисяч доларів.

Юристи кажуть, що довести несправжність шлюбу вкрай складно. Але якщо це з’ясується, то фігурантам такої афери "світить" позбавлення волі від 3 до 5 років.

Як прикордонники виявляють фіктивний шлюб

Водночас прикордонники знають способи, як вирахувати, чи є шлюб військовозобов'язаного фіктивним. Щоб вивести аферистів на чисту воду, вони використовують цілий комплекс заходів, але розповідати про них вони не збираються.

"Як саме прикордонники вираховують фіктивність шлюбу – якщо про це розповідати, то завтра ми нічого не викриємо. Якщо казати загалом, то це – комплекс заходів. Звертається увага на дати укладання шлюбів, на поведінку людей, задаються відповідні запитання про спільний побут", – розповіла речниця Львівського прикордонного загону Олександра Кучковська.

За її словами, іноді під час бесіди жінки зізнаються про справжню мету шлюбу. Також траплялись випадки, коли зізнавалися і чоловіки.

Крім того, Олександра Кучковська нагадала, що прикордонники мають право вимагати від чоловіків, які перетинають кордон, документи з ТЦК щодо права на відстрочку.

Джерело: 5692.com.ua