Поліс за 120 гривень. В Україні запускають медстрахування: як працює та що покриє

У вівторок, 7 грудня, у Міністерстві охорони здоров'я України підписали меморандум для впровадження пілотного проекту добровільного фармакологічного медичного страхування. Він запускається у шести містах країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пост міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка у Facebook.

"Пілотний проект з фармакологічного страхування – це можливість зменшити фінансове навантаження на сімейний бюджет за рахунок добровільного медичного страхування", – зазначив Ляшко.

За оцінками МОЗ, щороку українці залишають в аптеках близько 60 млрд гривень. А понад 50% з них витрачають на ліки без доведеної ефективності та за необґрунтованими призначеннями.

Проект запускають у Рівному, Сумах, Запоріжжі, Одесі, Харкові та Києві.

Як це працюватиме

В рамках страхування можна буде отримати компенсацію на ліки, які призначаються під час амбулаторного лікування. Це стосуватиметься препаратів, які не входять до програми "Доступні ліки", і вартість яких не відшкодовується державою.

Як взяти участь у проекті

Щоб взяти участь у проекті, пацієнт повинен придбати страховий поліс та повідомити про це свого лікаря. Пацієнт платитиме 120 гривень на місяць та отримає можливість використати страхову суму у розмірі 20 тисяч гривень у разі призначення ліків, що не входять до програми "Доступні ліки".

Як отримати ліки

Щоб отримати ліки за страховим полісом у разі хвороби, пацієнт повинен прийти до лікаря, обстежитись, а потім він отримає рецепт на ліки.

Препарати, що входять до програми фармакологічного страхування, автоматично бронюються в аптеці. Пацієнт отримує повідомлення з інформацією про аптеку, де можна забрати ліки. Оплата ліків страховою компанією здійснюється автоматично, без залучення пацієнта чи лікаря.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України зареєструвало найновіший препарат проти туберкульозу "Претоманід". Він допоможе врятувати життя тисячі тяжкохворих людей у країні.