Податковій відкриють доступ до банківської інформації: рахунки всіх українців будуть під контролем

У межах Національної стратегії доходів, яку уряд затвердив 27 грудня, заплановані реформи у сфері податків, що реалізуватимуться до 2030 року. Зокрема передбачається, що контролюючі органи отримають доступ до інформації про обсяг та обіг коштів на банківських рахунках платників податків. Про це повідомляє Судово-юридична газета.

Зазначається, що таке рішення допоможе перешкоджати ухиленню від оподаткування та підвищити ефективність роботи контролюючих органів. Крім того, воно дасть можливість запровадити зручні сервіси для сумлінних платників податків, прискорити передачу податкової звітності, реалізувати інші ініціативи, які вже давно використовуються у європейських податкових системах.

Водночас в Кабміні наголошують, що на сьогодні це є неможливим "у зв’язку із низьким рівнем довіри суспільства контролюючим органам". Тому перед впровадженням реформи планують докорінно перебудувати правила та принципи роботи контролюючих органів та відновити довіру до роботи податкових органів.

Передусім суспільство має отримати гарантії того, що розширені повноваження податкової не будуть використовуватися для тиску на окремих платників податків та перешкоджання їх роботі, а персональні дані клієнтів банків, комерційні таємниці та інша інформація буде захищена. Першим кроком до цього може стати перехід контролюючих органів на роботу із знеособленою інформацією про платників податків.

Це може бути досягнуто шляхом створення в єдиній інформаційно-комунікаційній системі системи управління державними фінансами окремого захищеного контуру, з кодуванням (декодуванням) відкритих на сьогодні персональних ідентифікаторів платників податків, – повідомляють в уряді.

У Кабміні запланували протягом 2024 року внести зміни до Стратегії ІТ Мінфіну щодо використання даних та доступу до інформації про обсяг та обіг коштів на банківських рахунках українців із застосуванням такої системи.

Крім того, запланована інтеграція інформаційно-комунікаційних систем податкової служби із системами ЄС в межах програми "Цифрова Європа", яка передбачає розширення співробітництва між ЄС та Україною у питаннях оподаткування, а саме:

  • боротьба з податковим шахрайством;
  • ухилення від сплати податків;
  • агресивне плануванням оподаткування;
  • обмін інформацією та адміністративне співробітництво.

Ці заходи будуть реалізовуватися протягом 2024-2030 років.

Джерело: 5692.com.ua