Податкова амністія: чи потрібно декларувати спільний будинок

Державна податкова служба (ДПС) надала роз'яснення щодо включення будинку у спільній власності до декларації під час "податкової амністії". Будинок можна декларувати, і збір не береться, якщо його площа не перевищує 240 кв. м.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на роз'яснення Головного управління ДПС у м. Києві.

Об'єкти декларування

Як зазначили ДПС, якщо об’єкт нерухомого майна може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Його можна задекларувати та сплатити податки, якщо він був придбаний за рахунок доходів, що підлягали оподаткуванню в Україні, але з яких не були сплачені податки і збори.

При цьому фізична особа самостійно приймає рішення щодо визначення активів, які будуть зазначені нею у декларації, додали в ДПС.

Виключення

Як зазначили в ДПС, Податковим кодексом України визначено перелік об’єктів нерухомого майна, щодо яких не здійснюється нарахування та сплата збору з одноразового добровільного декларування

До таких активів відносяться, зокрема, житловий будинок/житлові будинки, зареєстрований/зареєстровані у встановленому порядку в Україні, загальна площа якого/яких сукупно не перевищує 240 кв. м, або житловий будинок незавершеного будівництва такою ж площею за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення.

Зазначимо, з 1 вересня 2021 року в Україні почалася податкова амністія (одноразове добровільне декларування фізичними особами належних їм активів з подальшою сплатою одноразового збору до держбюджету). Спецдекларування триватиме один рік до 1 вересня 2022 року.

Нагадаємо, голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцев повідомив, що після проведення податкової амністії влада України використовуватиме непрямі методи податкового контролю. Вони будуть стосуватися тільки майбутніх придбань.