Перевірки та штрафи до 3400 грн: керівництво нестиме відповідальність за цькування працівників

В Україні під час воєнного стану заборонено проводити перевірки та штрафувати роботодавців у разі вчинення мобінгу щодо працівників. Проте цю заборону можуть невдовзі скасувати.

Зміни передбачені законопроєктом № 11044, який ВРУ ухвалила 19 червня в першому читанні, пише видання SUD.

У виданні нагадали, що в грудні 2022 року набув чинності закон, за яким вчинення мобінгу (цькування) працівника тягне за собою адмінвідповідальність:

  • штраф для громадян від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин;
  • штраф для ФОПів, які використовують найману працю, посадових осіб – від 1700 до 3400 грн або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин.

Необхідність прийняття законопроєкту №11044 спричинена зростанням кількості звернень до Державної служби з питань праці щодо вчинення мобінгу. За словами авторки документу, Юлії Гришиної, вона неодноразово наголошувала, що позапланові заходи державного нагляду потрібно розблокувати.

Ми отримуємо величезну кількість звернень від освітнього омбудсмена, від Державної служби з питань праці про масові порушення прав працівників внаслідок вчинення мобінгу на робочих місцях, – зазначила народна депутатка.

Мобінг – порушення прав людини в трудових відносинах, яке може проявлятися проявляється психологічним або економічним тиском задля приниження людини, доведення її до звільнення тощо.

Джерело: 5692.com.ua