Перевірка військового квитка у водіїв: чи можуть поліцейські зупиняти авто з цією метою

Новий закон про мобілізацію надає право поліцейським перевіряти у військовозобов'язаних громадян наявність військового квитка. Зокрема, перевірити документ можуть і у водіїв авто, але не в усіх випадках.

Де поліцейські можуть перевірити військовий квиток у водіїв

Нацполіція може попросити водіїв показати військовий квиток на блок-постах, а також у пунктах пропуску на державному кордоні України. Не потрібен під час перетину державного кордону військовий квиток лише тим водіям, які займаються перевезенням пасажирів, а також медичних та гуманітарних вантажів.

Крім того, перевірити військово-обліковий документ можуть у місцях масового скупчення людей та у громадському місці. До переліку таких місць відносяться й АЗС, тож перевірити військовий квиток у водіїв можуть і на заправці.

А ось що поліцейські зробити не можуть – це зупиняти авто спеціально для перевірки військового квитка. Новим законом такі дії не передбачені. Проте правоохоронці можуть зупиняти транспортні засоби, якщо в них є підозра, що водій має відношення до скоєння правопорушення, що передбачено ст. 35 "Закону про Національну поліцію". Порушення закону про мобілізацію та військовий облік є одним з видів правопорушень.

Також, за законом про Національну поліцію, поліцейські можуть зупиняти авто у разі порушення комендантської години та для перевірки дотримання режиму в'їзду-виїзду у прикордонних районах.

Зупиняючи авто, поліцейські повинні:

  • пояснити причину зупинення;
  • пояснити причину перевірки документів;
  • роз'яснити громадянину його права та обов'язки.

Джерело: 5692.com.ua