Перехід на літній час в Україні в 2024 році: точна дата та година

Уже цього тижня українці знов переводитимуть стрілки годинників, переходячи з зимового часу на літній. На цей раз доведеться крутити стрілки на годину вперед. Це потрібно для того, щоб зменшити споживання електроенергії та жити за одним часом з іншими країнами, які використовують сезонний час, пише 5692.com.ua.

Коли переводити годинники на літній час

У 2024 році перехід на літній час відбудеться в ніч з 30 на 31 березня рівно о 03:00. Подія припадає на вихідний день, тому більшість працюючих людей матимуть час, щоб адаптуватися до змін та не проспати важливі події.

Варто пам'ятати, що годинники на сучасних смартфонах, ноутбуках, планшетах та комп'ютерах переводяться в автоматичному режимі. Вручну переводити потрібно лише звичайні годинники, будильники та інші механічні пристрої.

Для чого українці переходять на літній час

В Україні заведено двічі на рік переводити стрілки годинників – восени, коли відбувається перехід на зимовий час, а також навесні – при переході на літній. У нашій країні така практика потрібна, щоб уникнути певних незручностей. Це пов'язано з тим, що відстань між східними та західними областями України є досить великою.

Якщо українці назавжди перейдуть на зимовий час, тоді на Сході сонце буде сходити о 3 годині ночі, а заходити – о 20:00.

У разі остаточного переходу на літній час будуть складнощі через те, що взимку на Заході сонце сходитиме аж о 09:00, що дуже незручно для тих, хто працює або навчається.

І все ж відмовитися від такої особливості можна – якщо в Україні з'являться два часові пояси.

Джерело: 5692.com.ua