Орбан проти наміру Єврокомісії виділити Україні 50 млрд євро

Угорщина виступила проти плану Європейської комісії надати Україні більше фінансової підтримки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Ясно одне: ми, угорці… не дамо більше грошей Україні, поки вони не скажуть, куди поділися попередні близько 70 мільярдів євро", – сказав прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час виступу в радіоефірі.

Зазначимо, що Угорщина та Польща не отримали доступу до коштів на відновлення із фонду, що фінансується за рахунок попереднього спільного кредиту європейських країн. Єврокомісія заблокувала гроші через звинувачення урядів країн у тому, що вони завдають шкоди демократії та верховенству права.

"І ми вважаємо абсолютно смішним і абсурдним те, що ми повинні вносити більше грошей на фінансування витрат на обслуговування боргу за кредитом, від якого ми досі не отримали належних нам коштів", – сказав прем'єр Угорщини.

Фінансова допомога Україні

У червні президента Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала виділення пакета фінансової допомоги у розмірі близько 50 млрд євро для підтримки України.

За даними Bloomberg, допомога має надаватися у вигляді грантів, пільгових кредитів та гарантій протягом 4 років – з 2024 по 2027 роки. При цьому розмір щорічної підтримки буде меншим, ніж 18 млрд євро, які ЄС пропонує цього року.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.