Обмеження грошових переказів: стало відомо, кому заборонять пересилати гроші з картки на картку

Минулого тижня з'явилась інформація про те, що Нацбанк пропонує обмежити готівкові перекази через термінали самообслуговування задля боротьби з тіньовими фінансовими операціями.

Поки розробляються відповідні зміни до законодавства, перше роз'яснення нововведення, що стосується ситуації з платіжними картками, надав в ефірі телемарафону Василь Фурман, економіст, член Ради Національного банку України, повідомляє PMG.ua.

За словами фахівця, грошові перекази готуються обмежити не для всіх українців, а лише для недобросовісних підприємців, які не сплачують податки. Населення й надалі зможе здійснювати перекази коштів з картки на картку, як це відбувається зараз.

Василь Фурман пояснив, що деяка частина українського бізнесу перебуває в тіні. Виявлено махінації при використанні банківських карток, завдяки яким недобросовісні представники бізнесу здійснюють перекази грошей в обхід податкової. Приміром, з цією метою вони використовують картки, видані на інші імена.

За допомогою дроп-карт реалізуються схеми ухилення від сплати податків. Тобто одна людина передає іншій за невеликі гроші картку, випущену на її ім’я. І ця людина, отримавши таку картку, користується нею, як захоче. При цьому справжній власник картки навіть не знає, який там обіг грошей. Тому це протизаконно, — зазначив Фурман.

Наразі в НБУ вирішують, які саме обмеження будуть вводитися. Як повідомлялося раніше, вони стосуватимуться як кількості транзакцій, так і суми переказів. При цьому, як повідомив Василь Фурман, певні банки вже запровадили обмеження, які більшість українців навіть не помітили.

Як наголосив член Ради НБУ, нововведення не вплинуть на фінансові операції звичайних громадян з банківськими картками. Їх введуть для боротьби з "міскодингом".

Будь-які обмеження в разі їх введення потенційно вплинуть на вузьке коло осіб і жодним чином не вплинуть на звичайні поточні операції українців з картками, — резюмував Василь Фурман.

Джерело: 5692.com.ua