Обман на українських АЗС: водіям розповіли про дві поширені схеми

В Україні деякі АЗС з метою отримання додаткового прибутку обманюють водіїв, навмисно не доливаючи паливо під час заправки. Такими даними поділився Інститут досліджень авторинку. Які незаконні схеми найчастіше використовують на АЗС, пише Today.

Перша популярна схема – коли колонка калібрується з похибкою на недолив. Друга передбачає встановлення спеціальних "жучків".

За законом, в Україні під час продажу палива дозволена похибка 0,5%. Проте є можливість провести калібрування колонки таким чином, що недолив буде більш суттєвим.

У схемі з "жучками" такі спеціальні пристрої фальсифікують показники наливу палива – як на колонці, так і в касовій системі. З їх використанням в паливний бак непомітно наливають менше палива, ніж сплачено. Керують "жучками" за допомогою мобільного телефону.

Як стверджують експерти Інституту досліджень авторинку, виявити "жучки" дуже складно. Неозброєним оком це точно не вдасться зробити, адже для цього потрібні спеціальна апаратура.

Найчастіше організаторами схем з недоливом паливо стає керівництво тієї чи іншої конкретної АЗС, а не керівництво компанії, кажуть в Інституті досліджень авторинку. Таким чином вони намагаються компенсувати втрати на логістиці.

Керівники мереж АЗС намагаються виявляти незаконні схеми співробітників, для чого працюють спеціальні інженери, які перевіряють стан пломб та калібрування наливних колонок. Проте зараз, під час війни, контрольні перевірки проводяться рідше – переважно, через брак кадрів.

За даними, за недолив палива може бути відповідальним Справа в тому, що деякі керівники заправок недоливом. Керівники знають про таку незаконну схему, і намагаються з нею боротися. Так, деякі великі мережі АЗС мають у своєму штаті спеціальних інженерів, які регулярно на АЗС

Ти часом недолив палива може принести великі прибутки нечесним працівникам АЗС. Приміром, за недолив у 2% палива вони незаконно отримують 1 грн 3 копійки за кожний літр.

Джерело: 5692.com.ua