Новий вид бронювання військовозобов’язаних від мобілізації: розкрили деталі ідеї, яку розглядають у Кабміні

В Україні бронювання працівників від мобілізації – гостре питання для багатьох громадян. Зокрема, це стосується ІТ-спеціалістів, які вважають існуючу процедуру незрозумілою та несправедливою.

Як складається ситуація з бронюванням та у чому складність, розповів заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков, пише LIGA.net.

Посадовець повідомив, що багато чоловіків, які працюють в ІТ-сфері, фактично не стоять на обліку. У цьому основна проблема, адже ці люди не хочуть іти до ТЦК, і як з цим бути, поки ніхто не знає.

Сьогодні існує може й не дуже проста, але зрозуміла система бронювання. Для критичних компаній бронюється 50% військовозобовʼязаних. Це був дуже важкий компроміс – військові хотіли менше, ми хотіли більше, але домовилися наполовину. Ми не можемо сьогодні дозволити бронювати 100% – хто ж тоді буде воювати? У військових є на це запит, – заявив Борняков.

За його словами, багато хто вважає, що незаброньованих на підприємстві чи в компанії працівників одразу заберуть в армію. Проте, як показують опитування, це не так.

Усе це стосується резидентів Дія.City. Якщо компанія не резидент, то їй буде важко отримати статус критичного і забронювати працівників. Наявність статусу резидента Дія.City спрощує отримання статусу критичної компанії, – додав Борняков.

Ситуація із бронюванням ФОПів

Наразі закон не дозволяє бронювати ФОПів. Однак, як зазначив заступник міністра, було дискусійне питання щодо гіг-контрактів.

Ми хотіли наполягати, але в Міноборони була своя позиція. Вони не бачать спеціальностей у гіг-контракторів, на відміну від штатних працівників, тому їм важче відстежувати, кого бронювати. Якщо людина працює на гіг-контракті, він завершується, то вона може написати заяву і перейти на штатну позицію, – розповів він.

Щодо ідеї бронювання за сплатою ПДФО, Борняков сказав, що цей план ще не ухвалили, і зараз він перебуває на розгляді у Кабміні. Завдяки втіленню цієї ідеї ті, хто працює в Україні, на українських підприємствах, отримали б якусь прогнозованість на тлі зменшення західної допомоги, пояснив він.

Тому була запропонована ідея, якщо ти сплачуєш там певну суму податків, ми тебе не будемо чіпати, ти будеш забезпечувати якимось чином, хоч частково, але якісь податки на армію. Сьогодні ця ідея фіналізується в Кабміні. Сподіваємося, скоро буде фінальний концепт. Це 6000-7000 гривень податків на місяць як умова бронювання, – зазначив посадовець.

Крім того, він повідомив, що планують ввести щомісячну звітність. Це необхідно для того, щоб "наша система зчитувала, з'являвся якийсь документ, що підтверджує бронювання на таких умовах", каже Борняков.

Джерело: 5692.com.ua