“Новий податок”: чи справді українцям доведеться віддавати 18% за перекази з картки на картку

У мережі продовжує ширитися інформація про те, що з українців будуть стягувати податок за будь-які банківські перекази на картку у розмірі 18%. Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев прокоментував це повідомлення в Telegram.

Чи дійсно вводять новий податок

За словами Гетманцева, ця інформація не відповідає дійсності і є дешевим хайпом від "чергового самопроголошеного божевільного експерта".

Джерелом чуток є повідомлення у Фейсбуці Анатолія Амеліна, директора економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього", опубліковане 28 грудня. Він написав, що будь-які надходження на картку фізособи будуть оподатковуватись податком у 18%. Амелін зазначив, що ця норма нібито закладена у Нацстратегію доходів на 2024 рік.

Спростовуючи чутки, Гетманцев сказав, що після цього повідомлення він спеціально ще раз перечитав стратегію. І про такі намірі в документі не йдеться.

"Ну невже ми настільки інфантильні, що маємо на другому році війни вестися на абсолютних неадекватів та їх свідоме або несвідоме (за її відсутності) проросійське ІПСО? Давайте врешті переходити з року кролика у рік дракона!" – закликав Гетманцев.

У прес-центрі Мінфіна також відреагували на ці чутки, які почали жваво обговорюватися в соцмережах. Там пояснили, що висновки про оподаткування надходжень на картку фізичної особи є некоректними.

"Національна стратегія доходів України – це комплексний та структурований документ, який потрібно читати уважно. Будь-який захід, що планується до впровадження підкріплено описом проблематики, як обґрунтування необхідності кожної реформи. Наголошуємо, що у тексті Нацстратегії відсутні заходи щодо оподаткування надходжень на картку фізичної особи", – повідомили у Мінфіні.

Як зазначили у міністерстві, у наведеному тексті Нацстретегії відсутні слова про "будь-які надходження на картку фізособи". У ній йдеться про "оподаткування доходів, отриманих поза межами підприємницької діяльності", але ця вимога вже існує в діючому податковому законодавстві.

Джерело: 5692.com.ua