Новий закон про столицю відновить місцеве самоврядування у Києві, – нардеп

Питання ухвалення закону про столицю, який відновить роль місцевого самоврядування у Києві, актуальне вже понад 7 років. Це є важливим для втілення в життя реформи децентралізації.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву народного депутата Віталія Безгіна під час прес-конференції "Презентація проекту закону про місто Київ – столицю України".

За його словами, наразі Київ залишається єдиною адміністративно-територіальною одиницею, яку ця реформа не торкнулася.

"Питання визначення статусу Києва знову на порядку денному. Воно актуальне вже щонайменше 7 років. Київ – європейська столиця, яку так і не торкнулися позитивні зміни, що дає нам реформа децентралізації. Зокрема, щодо повноважень місцевого самоврядування. Водночас документ нарешті відновлює автономію місцевого самоврядування у місті. Також законопроект пропонує відмежувати представництво державної виконавчої влади від самоврядних управлінських рішень. За нею залишиться координація територіальних органів виконавчої влади, реалізація державних програм, а також наглядові повноваження", – підкреслив Віталій Безгін.

Експерти під час прес-конференції наголосили, що чинна система управління в Києві повністю суперечить принципу поділу влади в Україні.

Також депутат Безгін додав, що документ дає право створювати власний виконавчий орган (виконком), який очолюватиме Київський міський голова.

Нагадаємо, у 2019 році Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроект №2143-3 "Про місто Київ – столицю України".