Нові санкції ЄС і США проти Росії можуть торкнутися обміну валют

ЄС і США розглядають санкції щодо найбільших російських банків і Російського фонду прямих інвестицій на випадок, якщо Росія нападе на Україну. Серед варіантів, до яких чиновники схиляються найбільшою мірою, – можливість обміну Росією рублів на долари, євро і фунти.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Президент США Джо Байден може оголосити варіанти санкцій під час дзвінка з президентом Росії Володимиром Путіним.

Найбільш значним заходом вони називають відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, проте такий варіант "створить хаос серед простих громадян", повідомляють джерела агентства.

Також розглядається можливість обмеження можливостей інвесторів з купівлі російського держборгу на вторинному ринку.

Напередодні про можливість відключення Росії від SWIFT і нові санкції щодо держборгу повідомляв телеканал CNN з посиланням на джерела.

Зазначимо, що про розробку жорстких санкцій проти Росії у Вашингтоні заявили напередодні переговорів Байдена і Путіна. Віртуальна зустріч президентів відбудеться вже 7 грудня. Очікується, що американський лідер спробує відрадити Путіна від вторгнення в Україну.

Нагадаємо, раніше президент США Джо Байден оголосив про підготовку комплексу заходів проти Росії у разі її вторгнення в Україну.

Зазначимо, на початку грудня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив про підготовку США "пекельних санкцій" проти Москви через Україну.