Неявка по повістці на проходження ВЛК: яке покарання передбачено новим законом

Норми законопроєкту №10379, який набув чинності 18 травня 2024 року, встановлюють нові міри покарання за недотримання правил мобілізації та військові правопорушення. Зокрема, документ передбачає, що військовозобов'язані чоловіки віком 18-60 років мають стати на військовий облік та регулярно оновлювати свої дані в ТЦК.

Невиконання цих вимог тягне за собою значні штрафи, які можуть виписуватися заочно, без відома військовозобов'язаного, повідомляють НОВИНИ PRO.

Як каратимуть за військові правопорушення

Згідно з новим законом, у разі неявки військовозобов'язаного до ТЦК для оновлення своїх даних передбачений штраф від 510 до 850 грн. Повторне порушення протягом року тягне за собою штраф у розмірі 1700 грн.

Якщо особа відмовилася від повістки або не з'явилася в ТЦК після її отримання, їй загрожує штраф від 1700 до 3400 грн, а посадовим особам – від 3400 до 5100 грн. За повторні порушення передбачені більші штрафи: від 3400 до 5100 грн для громадян і від 5100 до 8500 грн для посадових осіб.

Якщо особа не з'явилася до ТЦК після вручення трьох чи більше повісток, її можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Порушення військового обліку – які наслідки можуть бути

За неявку до ТЦК за повісткою, ухилення від взяття на облік і несвоєчасне оновлення даних військовозобов'язаному можуть виписати штраф у розмірі 17000 грн. Якщо підприємство не надає територіальному центру інформацію про своїх співробітників, це загрожує штрафом у розмірі 34000 грн для юридичної особи.

Не застосовуються ці штрафи у випадках, коли співробітники ТЦК мають доступ до державних реєстрів і можуть з них отримати дані про військовозобов'язаних чоловіків.

Важливим моментом є те, що новий закон дозволяє виписування штрафів за неявку в ТЦК, за неоновлення даних та за ігнорування повістки без складання протоколу і судового розгляду. Раніше рішення про накладання штрафу ухвалював суд, а перед цим складався протокол про порушення у присутності військовозобов'язаного, який він мав підписати або відмовитися від підпису.

Новий механізм передбачає виписування штрафу без дотримання цих процедур в особливий період, якщо військовозобов'язаний не з'явився в ТЦК без поважних причин, хоча був повідомлений про дату, час і місце виклику, або не повідомив причину неприбуття за повісткою.

При цьому працівники ТЦК повинні мати документальне підтвердження того, що військовозобов'язаного було належним чином повідомлено, і виклик складено за всіма правилами.

Джерело: 5692.com.ua