Неправомірні дії з боку ТЦК: юрист розповів, що робити в разі незаконного затримання

Відповідно до чинного законодавства, в межах проведення мобілізаційних заходів співробітники ТЦК можуть вимагати у військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років пред'явити військово-обліковий документ. А ось силоміць доставляти чоловіків під будь-якими приводами вони не мають права.

Що робити, якщо працівники ТЦК здійснюють насильницькі дії та перевищують свої повноваження, намагаючись силоміць відвезти людину до військкомату, розповів юрист Дмитро Франчук для видання РБК-Україна.

В яких випадках затримання військовозобов'язаного є законним

Працівники ТЦК не мають права затримувати громадян – таких повноважень у них немає. Зокрема, вони не можуть робити цього під приводом необхідності оновлення військово-облікових даних.

У разі, якщо під час перевірки документів представники ТЦК виявили, що чоловік проігнорував повістку та перебуває в розшуку, вони можуть викликати Нацполіцію. Правоохоронці мають право затримувати людей і доставляти в ТЦК. В інших випадках силоміць везти громадян у військкомат незаконно.

Як захистити себе від неправомірних дій ТЦК

Насамперед юрист радить підготовити та завжди мати при собі документи – як військово-обліковий документ, так і копії документів, які підтверджують право на відстрочку або звільнення від призову (для тих, хто має на це право).

Якщо у вас є підстави для відстрочки або звільнення від призову, оформіть це належним чином і зберігайте підтверджуючі документи при собі, – наголошує юрист.

Крім того, варто завжди носити із собою телефон, за допомогою якого можна швидко зв’язатися з адвокатом або записати на відео те, що відбувається.

Якщо вас насильно намагаються забрати в ТЦК, Франчук радить поводитися так:

  • зберігати спокій та не чинити опору, оскільки це може призвести до погіршення ситуації;
  • записувати на відео все, що відбувається, щоб мати докази порушення ваших прав;
  • запам'ятати імена і посади співробітників ТЦК, які беруть участь в незаконному затриманні;
  • відмовитися від підписання будь-яких документів;
  • зателефонувати до адвоката або зв'язатися з правозахисними організаціями.

Якщо ви вважаєте, що ваші права були порушені, подайте скаргу до суду або відповідних органів. Залучіть адвоката, щоб він допоміг вам скласти скаргу та супроводжувати процес, – рекомендує Франчук.

За словами юриста, якщо кожен буде знати свої права та дотримуватися цих порад, це допоможе зменшити кількість випадків неправомірних дій з боку працівників ТЦК.

Джерело: 5692.com.ua