“Немає мети комусь вибивати двері”: ТЦК практикують поквартирний обхід військовозобов’язаних для видачі повісток

На тлі посилення мобілізації в Україні продовжуються конфлікти між військовозобов'язаними та представниками ТЦК. Зокрема, тепер співробітники територіальних центрів спільно з представниками міських адміністрацій проникають до будинків і квартир військовозобов'язаних чоловіків, щоб вручити повістки. Спеціальні групи створено для оповіщення населення.

Чи вдаватимуться групи оповіщення до таких заходів, як вибивання дверей, якщо їх не відчинятимуть, розповідає видання Today.ua.

Як працюють групи оповіщення

Повідомляється, що у Запоріжжі збільшили чисельність груп, які роблять поквартирний обхід у пошуках військовозобов'язаних чоловіків і сповіщають їх про необхідність з'явитися до ТЦК, щоб оновити свої дані. При цьому місцеві чиновники вирішили допомогти військкоматам, щоб запобігти конфліктам між силовиками та цивільними.

За словами першого заступника міського голови Олександра Власюка, ініціатива виявилася результативною. Наразі перевірено десятки тисяч адрес жителів Запоріжжя. Крім того, проводиться робота на вулицях міста. Спільні групи мають затверджений графік роботи, зараз вони працюють по буднях, але планують проводити оповіщення й по суботах.

Як запевняє Власюк, оповіщення проводяться спокійно, триває підготовка до запланованих змін у законодавство. При цьому він зауважив, що врученням повісток займаються виключно представники ТЦК.

"Ми цього і не робимо, не вручаємо повісток. Це – повноваження ТЦК. Наше завдання – охорона громадського порядку. Це не шпигунські ігри, немає мети комусь вибивати двері. У жодному разі", – сказав чиновник.

Чи мають право представники ТЦК проникати у житло громадян

Адвокат Ростислав Кравець пояснив, що ні представники ТЦК, ні навіть поліцейські не мають права проникати до будинку громадян. Це можливо лише за наявності судового рішення чи у разі, коли виникає загроза знищення майна. Решта випадків вважається незаконним проникненням у житло.

Джерело: 5692.com.ua