Навіщо людям сон: учені здивували результатами нового дослідження

Сон завжди викликав цікавість як у звичайних людея, так і в науковців. До останнього часу загальноприйнятою була думка, що він необхідний для того, щоб організм позбувався від токсинів. Проте, недавні дослідження, проведені на мишах, відкрили зовсім інші властивості цього процесу. Вчені з Британського науково-дослідного інституту деменції при Імперському коледжі Лондона опублікували результати своїх досліджень у журналі Nature Neuroscience, які стверджують, що активність може бути кращим способом допомогти мозку позбутися токсинів, ніж сам сон.

Навіщо люди сплять

Професор біофізики та анестезіології в Імперському коледжі Лондона, співкерівник дослідження Нік Френкс, зауважив, що в науковій сфері багато уваги приділяється ідеї кліренсу як однієї з ключових причин, чому ми спимо. Тому дослідники були дуже здивовані, коли побачили протилежне в результатах.

Дослідження показало, що здатність мозку позбавлятися від токсинів знижувалася як під час сну, так і під наркозом. Сплячі миші на 30% менш ефективно виводили барвник зі свого мозку порівняно з гризунами, які не спали. А миші, які були під наркозом, мали зниження швидкості очищення навіть на 50%.

Ці результати ставлять під сумнів загальноприйняту думку про роль сну у виведенні токсинів. Дослідники вважають, що розмір молекул може впливати на те, як швидко різні токсини рухаються через мозок, і деякі сполуки можуть очищатися через різні системи.

Співкерівник дослідження, професор Білл Вісден, тимчасовий директор центру UKDRI, зауважує, що існує багато теорій щодо того, чому ми спимо, і хоча ми показали, що виведення токсинів може не бути ключовою причиною, не можна заперечувати, що сон є важливим. Він також підкреслює, що порушення сну є поширеним симптомом серед людей, які живуть з деменцією, проте ми досі не знаємо, чи є це наслідком, чи рушійним фактором прогресування хвороби.

Джерело: 5692.com.ua