НАТО планує створити нову посаду спецпосланника в Україні: що відомо

НАТО планує створити нову посаду спеціального посланника в Україні, щоб посили свої довгострокові зобов'язання перед країною.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Foreign Policy.

"НАТО думає про призначення нового постійного посланника в Україні, який базуватиметься в Києві, оскільки Альянс прагне посилити свої довгострокові зобов'язання перед Україною на тлі війни з Росією", — пише видання.

Створення нової посади "старшого цивільного представника" НАТО в Україні передбачає план, який буде представлений вже у липні 2024 року на саміті Північноатлантичного Альянсу у Вашингтоні.

Як зазначається, посланник координуватиме підтримку України з боку НАТО, включно з потоком військової допомоги Києву від різних західних країн.

"Ця посада посланника також надішле політичний сигнал як Україні, так і Росії про прихильність Альянсу до боротьби Києва, оскільки український уряд прагне постійного членства в НАТО, щоб посилити свій захист від російської військової агресії", – стверджують журналісти.

Низка західних чиновників позитивно оційнюють створення нової посади та вважають її, як частину більшого пакета підтримки України з боку НАТО. Зокрема, подібну думку висловила посол США при НАТО Джуліанна Сміт.

"Ми шукаємо способи інституціоналізувати частину двосторонньої підтримки, яка надходить в Україну, і передати її альянсу НАТО, щоб забезпечити більшу узгодженість цієї допомоги і гарантувати адекватний розподіл тягаря по всьому альянсу в нашій колективній підтримці України", – сказала вона.

Водночас, є і альтернативні думки. Так, інші представники НАТО розглядають роль посланника як частину урізаного пакета допомоги, який не відповідає головній меті України, тобто, формальному приєднанню до Альянсу.

За словами одного з чиновників на умовах анонімності, створення посади посланника є частиною втішного призу, який намагаються створити.

"Це ще один приклад того, що ми робимо замість того, чого насправді хоче від нас Україна", – резюмував він.

Нагадаємо, що за словами голови Військового комітету НАТО адмірала Роба Бауера, саміт Північного Альянсу у Вашингтоні торкнеться трьох ключових аспектів, пов'язаних з Україною. Проте, питання членства України в НАТО та можливі графіки вступу обговорювати не будуть.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відмовляється від ідеї щодо створення п'ятирічного фонду на 100 млрд доларів військової допомоги Україні.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.