Найбільша криптобіржа Binance виплатить 4,3 млрд доларів у справі про відмивання грошей

Глава Binance Чанпен Чжао пішов у відставку і визнав себе винним у порушенні законів США щодо боротьби з відмиванням грошей у рамках врегулювання на суму 4,3 млрд доларів. Це дозволить завершити багаторічне розслідування щодо найбільшої у світі криптовалютної біржі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Угода, за якою Чжао особисто заплатить 50 млн доларів, була названа прокуратурою як одне з найбільших корпоративних покарань в історії США. Це ще один удар по криптоіндустрії відразу після недавнього засудження засновника FTX Сема Бенкмана-Фріда за шахрайство.

Але кілька експертів з правових питань заявили, що для Чжао це був добрий результат: його величезні статки залишилися недоторканими, а його частка в Binance, біржі, яку він заснував у 2017 році, також збережеться.

Binance порушила закони США про боротьбу з відмиванням грошей і санкції і не повідомила про більш ніж 100 тисяч підозрілих транзакцій з терористичними угрупованнями, включаючи ХАМАС, Аль-Каїду та ІДІЛ та Сирії, заявила влада.

За їх словами, біржа також ніколи не повідомляла про транзакції з веб-сайтами, присвяченими продажу матеріалів про сексуальне насильство над дітьми, і була одним із найбільших отримувачів доходів від програм-вимагачів.

"Binance полегшила злочинцям переміщення вкрадених коштів та незаконних доходів на свої біржі, – заявив генеральний прокурор США Меррік Гарланд. – Binance також зробила більше, ніж просто не виконала федеральний закон. Вона вдала, що дотримується".

Міністерство юстиції, яке вело переговори про врегулювання з Комісією з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) та Міністерством фінансів, домагається для Чжао 18-місячного ув'язнення – максимального терміну, запропонованого федеральними правилами, повідомляє New York Times.

CFTC звинуватила колишнього директора Binance з дотримання нормативних вимог Семюела Ліма.

Binance виплатить 1,81 мільярда доларів протягом 15 місяців, а також ще 2,51 млрд доларів у рамках угоди, заявили прокурори.

Чжао збереже свою частку в Binance

Чжао, мільярдер, народився в Китаї та переїхав до Канади у віці 12 років. Він визнав себе винним у суді Сієтла.

"Сьогодні я пішов з посади генерального директора Binance, – заявив Чжао в соціальних мережах після оголошення про врегулювання. – Я знаю, що це правильний вчинок. Я робив помилки, і я повинен взяти на себе відповідальність. Це краще для нашої спільноти, для Binance і для мене".

У той час як влада вже багато років розслідує Чжао і Binance, відхід Чжао знаменує собою драматичну подію для однієї з найвпливовіших постатей у криптоіндустрії та для Binance. Угода порушує питання про майбутнє криптовалютної біржі.

Річард Тенг, давній керівник Binance, обійме пост Binance, повідомив Чжао у своєму посту.

"Ці резолюції визнають відповідальність нашої компанії за історичні кримінальні порушення та дозволяють нашій компанії перевернути сторінку", – йдеться у заяві Binance.

За даними Forbes, статки Чжао становить 10,2 млрд доларів. Враховуючи серйозність порушень, Чжао, зважаючи на все, "вийшов із цієї ситуації досить непогано", сказав Роберт Френчман з Mukasey Frenchman LLP.

Професор права Університету Вандербільта Йєша Ядав сказала, що хоча штраф був надзвичайно великим, для Binance він виявився посильним.

Binance знаходиться під пильною увагою Міністерства юстиції принаймні з 2018 року, і це лише одна з низки юридичних проблем, з якими вона стикається у Сполучених Штатах.

У березні CFTC висунула звинувачення проти Binance, заявивши, що вона не реалізувала ефективну програму боротьби з відмиванням грошей для виявлення та запобігання фінансуванню тероризму.

Заснована в Шанхаї у 2017 році, Binance знаходиться у центрі світової криптоіндустрії. За даними постачальника даних CryptoCompare, основна біржа Binance.com минулого року опрацювала угоди на суму близько 23 трлн доларів.

Нагадаємо, наприкінці 2022 року стався крах криптовалютної біржі FTX , а її засновник Сем Бенкман-Фрід втратив статки в 16 млрд доларів і гроші клієнтів.