Нафта дешевшає на початку тижня: що впливає на світові ціни

Ціни на нафту впали в понеділок, 31 жовтня, на тлі слабших, ніж очікувалося, даних про виробничу активність в Китаї і на тлі побоювань, що заходи стримування COVID-19, що посилюються, скоротять попит.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Ф'ючерси на нафту марки Brent подешевшали 0,7%, до 95,14 доларів за барель після зниження на 1,2% у п'ятницю. Американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) подешевшала на 0,5% до 87,43 долара за барель після падіння на 1,3% у п'ятницю.

Суворі обмеження COVID-19 у Китаї послабили економічну та ділову активність, скоротивши попит на нафту. Імпорт сирої нафти до Китаю за перші три квартали року впав на 4,3% в порівнянні з тим же періодом роком раніше – перше річне зниження за цей період як мінімум з 2014 року – оскільки різкі обмеження Пекіна у зв'язку з COVID-19 сильно вдарили по споживання палива.

Додатковий ризик для попиту на нафту походить від Європи, сказав аналітик CMC Markets Леон Лі, оскільки континент "ймовірно, вступить у рецесію цієї зими".

Згідно з опитуванням S&P Global, єврозона, ймовірно, вступає в рецесію, оскільки ділова активність у жовтні скоротилася максимально майже за два роки, оскільки зростання вартості життя змушує споживачів виявляти обережність і підриває попит.

Політики Європейського центрального банку також підтримують плани подальшого підвищення відсоткових ставок, навіть якщо це підштовхне блок до рецесії та викличе політичне невдоволення.

Тим часом деякі з найбільших виробників нафти в США в п'ятницю повідомили про те, що зростання продуктивності та обсягів видобутку в Пермському басейні — найбільшому сланцевому родовищі країни — сповільнюється.

Попередження пролунали саме тоді, коли експорт нафти зі США виріс до рекордного рівня минулого тижня, що частково спричинило зростання цін на WTI на 3,4%. Ціна на нафту марки Brent зросла на 2,4% минулого тижня, зафіксувавши друге тижневе зростання поспіль.

У прогнозі, який буде опублікований у понеділок, очікується, що Організація країн-експортерів нафти дотримуватиметься думки щодо зростання попиту на нафту протягом наступного десятиліття, незважаючи на збільшення використання відновлюваних джерел енергії та електромобілів, повідомили два джерела в ОПЕК.

Нагадаємо, Національний банк України прогнозує зниження цін на газ у Європі та світових цін на нафту у 2023-2024 роках.