На українських студентів очікують радикальні зміни у 2024: військова підготовка у вишах буде обов’язковою для всіх

Уже в квітні 2024 року Верховна Рада може ухвалити законопроєкт №10449 про мобілізацію. Те, в якому вигляді буде ухвалена остаточна редакція документу, буде зрозуміло лише після голосування. Але вже зараз відомо про те, що серед змін передбачається впровадження військової підготовки для всіх студентів.

Як будуть запроваджувати цю ініціативу та до яких нововведень готуватися студентам, розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв'ю "Апострофу", передають 5692.com.ua.

Військова підготовка для всіх

За словами Винницького, систему військової підготовки в закладах вищої освіти планують докорінно оновити. Зокрема, військові кафедри, успадковані від Радянського Союзу, буде ліквідовано. Наразі над цим працює наразі українська влада.

Ми потребуємо офіцерів нового зразка, озброєних найсучаснішими знаннями, у тому числі за стандартами НАТО. І успадковані нами від Радянського Союзу військові кафедри не здатні задовольнити ці потреби, — зазначив Винницький.

Чиновник пояснив, що оскільки сучасна військова техніка потребує глибоких знань, військове навчання планується розділити на дві частини:

  • аудиторна частина – її проводитимуть цивільні викладачі університету;
  • полігонна, яка передбачає суто військові навички, – здійснюватиметься офіцерами.

При цьому на полігонах студентів будуть навчати не пенсіонери, як це було на радянських військових кафедрах, каже Винницький, а чинні офіцери, які зможуть зацікавити студентів військовою справою і належним чином підготувати майбутніх офіцерів.

Через те, що спеціальні кафедри існують не в усіх вишах, систему доведеться радикально розширювати. Для цього на першому етапі планується створити єдині підрозділи, де навчатимуться студенти з усіх місцевих вишів. У великих містах, таких як Київ, Львів, буде кілька навчальних центрів.

Джерело: 5692.com.ua