На програму “Питна вода України” за п’ять років планують витратити майже 30 млрд гривень

Кабінет міністрів планує схвалити законопроект "Про загальнодержавну цільову й соціальну програму "Питна вода України" на 2022 – 2026 роки". На реалізацію заходів програми за п'ять років потрібно 28,6 млрд гривень, з яких 19,9 млрд гривень – з державного бюджету, 11,6 млрд гривень – з інших джерел.

Документ міститься в порядку денному до засідання уряду 30 квітня.

Нова програма повинна замінити програму "Питна вода України" на 2011-2020 роки.

Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, станом на сьогодні показник охоплення міст послугами централізованого водопостачанням практично в усіх областях становить майже 100%, за виключенням двох областей (Львівської – 95% та Чернівецької 91%).

Так, всього по Україні централізованим водопостачанням забезпечено 99% міст, 90% селищ міського типу та 30% сільських населених пунктів.

Разом із тим тільки 69% населення маються доступ до систем централізованого водопостачання, а 48% – до систем централізованого водовідведення. Подача води за графіком та використання привізної води здійснюється у 9 областях України, а це майже 270 тис. осіб.

"Існуючі системи централізованого водовідведення вкрай застарілі, і побудовані з врахуванням значної перспективи на постійне збільшення обсягів з стічних вод. Однак за останні 20 років обсяги стічних вод зменшуються, що призводить до неоптимальних режимів роботи насосного та очисного обладнання, їх прискореного зносу та додаткових витрат підприємств питного і водопостачання та централізованого водовідведення на електроенергію", – йдеться в документі.

Нагадаємо, за прогнозом Кабміну, тарифи для населення на гарячу воду та опалення у 2021 році зростуть 33%. Такі дані містить Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки, схвалений Кабінетом міністрів 31 травня 2021 року.