На оформлення дається 12 місяців: хто з українців може отримати допомогу понад 40 тис. гривень

Українська держава надає грошову допомогу певним категоріям населення. Зокрема, це стосується батьків новонароджених або усиновлених дітей, яким належить допомога у загальному розмірі 41 280 гривень.

У Мінсоцполітики нагадали, як оформити грошову допомогу від держави в разі народження або усиновлення дитини одинокій матері або батьку.

Умови отримання допомоги

Розмір допомоги при народженні (усиновленні) дитини не залежить від кількості народжених дітей у сім’ї. Він становить 41 280 грн, причому одноразово виплачується 10 320 грн, а решта суми – рівними частинами протягом наступних 36 місяців (по 860 гривень щомісяця).

Важливою умовою отримання допомоги є те, що для її оформлення потрібно звернутися протягом 12 місяців з дня народження дитини. Якщо не встигнути звернутися, то отримати допомогу буде неможливо.

За словами представників Мінсоцполітики, у подальшому обсяг допомоги на дитину для одинокої матері чи батька дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї із розрахунку на одну особу.

Як оформити допомогу

Для отримання допомоги мати або батько мають звернутися до органу соціального захисту або центру надання адміністративних послуг за місцем проживання. Крім того, є можливість відправити заяву онлайн – через портал "Дія".

При цьому потрібно надати такі документи:

  • копія свідоцтва про народження дитини (у разі усиновлення – копію рішення про усиновлення);
  • декларація про доходи та майновий стан сім’ї;
  • витяг з Держреєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію народження дитини з зазначенням відомостей про батька/матір;
  • довідка про доходи, якщо в декларації зазначено доходи, інформація про які відсутня в ДПС, ПФУ, фондах соціального страхування тощо та згідно з законодавством не може бути отримана за запитом органу соцзахисту населення;
  • у разі смерті одного з батьків — копія свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про те, що вони не одержують на дітей пенсії та державну соціальну допомогу.

Джерело: 5692.com.ua