На Дніпропетровщині викрили центр, в якому відмили 10 мільйонів гривень

На Дніпропетровщині викрили конвертаційний центр, так звану “пральню”, через яку відмили понад 10 мільйонів гривень. Злочинці обслуговували ряд металургійних комбінатів, що перераховували в конвертцентр безготівкові кошти, начебто за купівлю металобрухту. Ті ж, в свою чергу, виводили гроші в готівку через систему фіктивних фірм.

Таким чином, металургійні підприємства ухилялись від сплати податків та військового збору. Більше того, із металобрухту, який нібито був поставлений на адресу металургійних комбінатів виготовлялась різноманітна сталева продукція, яка частково експортувалася, а податок на додану вартість відшкодовувався з державного бюджету. Таким чином, шахраї нанесли збитки державі на 46 мільйонів гривень.

Врешті, 24 липня конвертцентр накрило управління захисту економіки Національної поліції України. В Дніпрі та Києві провели обшуки та затримали кур’єрів, які переносили готівку. Загалом, учасників схеми було 14 чоловік. Під час обшуків вилучили 6,4 мільйони гривень готівкою, чекові книжки та печатки фіктивних підприємств.