Місцева влада відреагувала на ситуацію довкола Свято-Михайлівського собору в Черкасах

Голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець повідомив, що на нараді з сектором безпеки й оборони області обговорювалася ситуація довкола Свято-Михайлівського собору в Черкасах.

Він зауважив, що Свято-Михайлівський собор в Черкасах тепер є гарнізонним, тобто завжди відкритим, зокрема, для захисників і захисниць України – таке рішення релігійної громади.

«Моя принципова позиція: дотримання закону. Максимальна охорона громадського порядку. Оперативне реагування. Наголосив на цьому правоохоронцям. У деталях скоординували наші дії. Водночас ми вже посилили патрулювання там, де це потрібно», – написав він у телеграмі.

17 жовтня у Свято-Михайлівському соборі Черкас відбулося протистояння між прихильниками Української православної церкви (Московського патріархату), та активістами, які виступають проти неї.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, священники та прихожани УПЦ (МП) заблокувалися всередині храму зранку. Згодом під будівлю приїхала поліція, також прийшли активісти, які зрештою прорвалися всередину.

Старший військовий капелан Черкаської області отець Назарій розповів Радіо Свобода, що місцева громада зайняла храм вночі першою, але «під ранок зібралися російські активісти, творці «русского мира», російської церкви, і витіснили нас». Він наголошує, що це гарнізонний храм Збройних сил України.

Читайте також: Священники пропагують «русский мир» та приймають у піонери: як Росія використовує церкву в окупації

Речниця Нацполіції в Черкаській області Зоя Вовк розповіла Радіо Свобода, що поліцейські відкрили провадження за статтею про хуліганство через події в храмі.

Прихожанки собору, своєю чергою, розповіли Радіо Свобода, що їх побили активісти під час сутички. Вони також заперечили, що церква під контролем УПЦ (МП) є проросійською.