Медведчук проходив у справі про втручання Росії у вибори США, – NYT

Народний депутат Віктор Медведчук фігурував у справі про втручання Росії в американські вибори. Нардеп був клієнтом Пола Манафорта – політтехнолога 45 президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

"Його ставлення до втручання Росії у вибори в США пов'язане з контактами з Манафортом, хоча в доповіді спеціального прокурора і двох федеральних судових процесах він не є центральною фігурою", – повідомляє видання.

Манафорт, перш ніж стати главою президентської кампанії Трампа у 2016 році, протягом десяти років працював консультантом для політиків в Україні, орієнтованих на Росію, включаючи партію "Опозиційний блок", в якій Медведчук був однією з трьох провідних фігур.

Манафорт консультував партію щодо виборчої стратегії на основі опитувань. Також політтехнолог схвалив проросійську політику партії як електорально обґрунтовану в південно-східному регіоні України.

"У 2017 році, коли в США активізувалося розслідування російського втручання, ім'я Медведчука спливло серед кількох проросійських українських політиків, близьких як Манафорту, так і Путіну. ФБР вивчали можливі зв'язки Трампа з Путіним через людей, з якими контактував політтехнолог Манафорт", – пише видання.

Манафорт перестав очолювати штаб Трампа після того, як в Україні опублікували записи "чорної бухгалтерії" Віктора Януковича, що свідчать про виплату політтехнологу 12,7 млн доларів.

Медведчука можуть видати Росії або залишити в руках української Феміди. Якщо політик залишиться в Україні, невідомо, чи буде розслідування стосуватися його співпраці з Манафортом або зосередиться на внутрішніх питаннях.

Нагадаємо, СБУ провела багаторівневу спецоперацію щодо затримання Медведчука. Лідер ОПЗЖ намагався втекти з Київської області, де переховувався з початку війни, в невизнане Придністров'я. Звідти спецпризначенці ФСБ мали евакуювати його до Москви.

До слова, затриманий охоронець Медведчука розповів СБУ про місце приховування нардепа.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.