Медовий Спас 2024: коли за новим календарем відзначатимемо Маковія

1 вересня 2023 року Українська Православна Церква та Українська Греко-Католицька Церква офіційно перейшли на новоюліанський календар. Цей крок спричинив зміни у датах багатьох церковних свят, включно зі святом Маковія, яке також відоме як Медовий Спас. Відтепер це свято відзначатимуть 1 серпня.

Історія свята

Свято Маковія офіційно називається Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього. За церковними переказами, це свято пов'язане з подіями в Константинополі. Коли місто було охоплене епідемією, священники занурили частину хреста, на якому був розіп'ятий Ісус Христос, у водойму. Після цього епідемія припинилася, і місто було врятоване. Саме тому свято отримало народну назву "Спас", що пов'язано зі Спасителем людства – Сином Божим.

Традиції свята

На Медовий Спас віряни несуть до церкви кошики з медом, маками та різнотрав'ям для освячення. Заборонено освячувати алкогольні напої, м'ясні вироби, гроші чи інші матеріальні цінності. Цей звичай походить від давніх часів, коли Господу підносили перший урожай як вдячність за нього. Мак освячують на Маковія тому, що цей день також приурочений семи мученикам Маккавеям, які були закатовані за свою віру.

Маковія знаменує початок двотижневого Успенського посту, який закінчується перед великим святом – Успінням Пресвятої Богородиці (15 серпня за новим календарем).

Букети з маків та різнотрав'я після освячення зберігаються за іконами. До букетів часто додають жоржини, чорнобривці, айстри, гвоздики, волошки, м'яту, чебрець та інші трави. Освячені висушені квіти вважають цілющими і використовують для лікування худоби.

Щоб рік був ситним, перед походом до церкви обов'язково сідали за щедрий сніданок. На Медовий Спас в багатьох регіонах України пекли пиріжки з маком. Також існувало повір'я, що цього дня Бог прощає жінкам всі їхні гріхи, якщо вони щиро помоляться.

Існує сувора заборона на гучні вечірки, галасливі розмови та веселощі. Не можна займатися хатніми справами, прибиранням. Не варто сваритися чи з'ясовувати стосунки. Краще не бажати в Медовий Спас зла навіть своїм ворогам, оскільки всі біди можуть повернутися сторицею.

Медовий Спас або Маковія – це одне з найбільш значущих церковних свят в Україні, яке відзначають з давніх часів. Перехід на новоюліанський календар приніс певні зміни, але суть свята залишилася незмінною. Це час для вдячності, духовного очищення та дотримання традицій.

Джерело: 5692.com.ua