Мав стати “заступником міністра” в Криму. Агента РФ засудили до 15 років тюрми

Колишній проректор одного з вищих медичних навчальних закладів Києва співпрацював з окупантами та збирав інформацію про військовослужбовців ЗСУ. Його затримали та засудили до 15 років тюрми.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку Служби безпеки України.

"Після звільнення у 2020 році він переїхав до тимчасово окупованого Криму, де його завербувала ФСБ. За місяць до початку повномасштабного вторгнення він повернувся до Києва для виконання ворожих завдань" – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зрадник збирав для РФ інформацію про військовослужбовців ЗСУ, які перебували на стаціонарному лікуванні у військових госпіталях та лікарнях Київської області.

"Крім цього, агент встановлював контакти з українськими та іноземними науковцями для їх подальшого вербування до агентурного апарату ФСБ. Для пошуку "потрібних зв’язків" залучав своїх колишніх колег по роботі та випускників вишу, до яких звертався під приводом підготовки дисертації", – розповіли в СБУ.

Російська спецслужба обіцяла йому, що після виконання всіх завдань його призначать "заступником Міністра охорони здоров’я" окупаційної адміністрації в Криму. Чоловіка затримали у травні минулого року, а суд визнав його винним у державній зраді. Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 15 років.

Отключить проверкуПремиальные предложения

Нагадаємо, що житель Новорайська (Херсонська область) співпрацював з окупантами та став "очільником" села. Правоохоронці його затримали та засудили до 5 років позбавлення волі.

Мешканець Сєвєродонецька (Луганська область) здавав позиції ЗСУ і сподівався отримати за це автомобіль. Правоохоронці його затримали та засудили до 13 років тюрми.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.