МАГАТЕ звинуватило Іран у порушенні виробництва на ядерному об’єкті

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що діяльність на іранському ядерному об'єкті у Фордо порушує взяті Тегераном зобов'язання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Дії Тегерана з самовільного та несанкціонованого переобладнання заводу з виробництва високозбагаченого урану з порушенням зобов'язання надавати інформацію про подібні кроки Агентству розкритикував у Відні директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Зокрема, в ході раптової інспекції МАГАТЕ на ядерному об'єкті у Фордо було виявлено незаявлену зміну у поєднанні між двома каскадами центрифуг IR-6, які збагачують уран до 60%.

МАГАТЕ має регулярний доступ до ядерного об'єкта Фордо для проведення перевірок та веде переговори з Тегераном щодо активізації цієї діяльності.

Додамо, що Іран вже збагачує уран до 60% в інших місцях, хоча це й значно нижче за 90%, які необхідні для збройового матеріалу. При цьому показник вищий за 20%, які Іран виробляв до угоди 2015 року про обмеження збагачення на рівні 3,67%.

Зазначимо, що раніше Рада керівників МАГАТЕ ухвалила резолюцію, в якій закликало Іран співпрацювати з розслідуванням МАГАТЕ слідами урану, виявленим на трьох незаявлених об'єктах у країні.

Як повідомляло РБК-Україна, МАГАТЕ заявило, що Іран продовжує збільшувати свої запаси високозбагаченого урану, що може стати ще одним кроком до створення ядерної зброї.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.