Ліквідація вишів в Україні: яких закладів торкнеться розформування та скільки планують залишити

У межах реформи вищої освіти, яку анонсувало Міносвіти, передбачається суттєво скоротити кількість вищих навчальних закладів. За якими критеріями визначатимуть, які виші слід розформувати, та яка кількість закладів залишиться в Україні, повідомляє видання Today.

Як написав у своєму Facebook ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, у планах Міносвіти – приєднання малопотужних вишів до більш потужних, а також підсилення матеріальної бази укрупнених вишів. Крім того, кількість закладів вищої освіти в містах залежатиме від кількості проживаючих в ньому людей.

За інформацією Співаковського, вже у 2024 році об'єднають виші у Дніпрі, Миколаєві, Одесі, Харкові, Кривому Розі, Львові, Житомирі, Луцьку, Кам’янці-Подільському, Рівному та Умані.

Насамперед ліквідації підлягатимуть заклади, в яких навчається менше 5 тисяч студентів. Їх приєднуватимуть до більших закладів освіти за такими принципами:

  • заклади освіти соціально-гуманітарного, педагогічного та природничого напрямів будуть приєднані до класичних університетів;
  • заклади технічного та будівельного профілю – до політехнічних вишів;
  • аграрні, харчові та ветеринарні – до технологічних вишів.

Під час реформи ліквідують 40% вишів

Після укрупнення виші отримають по 1,5 млн доларів інвестиційних коштів. Крім того, у містах сформують укрупнені інноваційні центри, в які буде вкладено по 5 млн доларів інвестицій.

Заступник міністра освіти Михайло Вінницький пропонує залишати не більше двох вишів у містах з населенням від 100 до 350 тисяч. Водночас у більших містах може бути більше вишів різного профілю.

У містах з кількістю жителів понад 350 тисяч може формуватися мережа вишів, яка передбачає заклади трьох типів: навчальні інститути, які мають тісний зв’язок із роботодавцем, дослідницькі університети та міжгалузеві (світоглядні) або спеціалізовані (наприклад, музичні) академії, — зазначає чиновник.

За словами Вінницького, мала кількість студентів у вишах не тільки впливає на можливості вибору дисциплін, а й "розпорошує цінний людський та матеріальний ресурс". Тому середня чисельність студентів у закладі має бути не меншою за 10 тисяч.

У результаті реформи в Україні зі 164 вишів має залишитись не більше 100. Це рішення вже обговорювалося на засіданні "Союзу ректорів вищих навчальних закладів України" за участю міністра освіти Оксена Лісового.

Джерело: 5692.com.ua