Лікар-епідеміолог назвала найбрудніші предмети в лікарні: тримайтеся від них подалі

Щоденно медичні заклади відвідують десятки хворих, що страждають на різноманітні патології. Тому в таких закладах слід бути обачними, щоб додатково до скарг, з якими звертаємось до лікарів, не підхопити нову хворобу.

Лікар-епідеміолог Катерина Сояк розповіла, які предмети в медичних закладах є потенційним джерелом інфекцій, пише РБК-Україна.

Ручки дверей, поручні, кнопки ліфта

Цих предметів торкається багато людей, які є носіями інфекцій. За спостереженнями лікарки, найчастіше на них знаходяться досить небезпечні патогени: золотистий стафілокок, який має стійкість до багатьох антибіотиків, кишкова паличка, ацинетобактерії, які можуть викликати менінгіт та пневмонію.

Зал очікування й коридор

Знаходячись в цих приміщеннях, де одразу може бути багато пацієнтів, варто триматися від інших людей на відстані мінімум 1 метр, а після контакту з будь-якими предметами, що є там, дезінфікувати руки. Зокрема, це стосується меблів.

Телефон

Знаходячись у лікарні, ми часто торкаємося телефону, переносячи на нього мікробів із загальних поверхонь. Тому, повернувшись звідти, слід протерти телефон антисептиком.

Медичне обладнання

У лікарнях багато медичного обладнання не є одноразовим, тому має оброблятися після кожного пацієнта. Наприклад, стетоскопи, датчики УЗД тощо. Перед процедурами варто запитати медпрацівника про дезінфекцію.

Фахівець радить завжди брати з собою в лікарню антисептик, щоб обробляти руки після відвідування кабінету лікаря, лабораторії чи маніпуляційної. Вдома слід обов'язково ретельно помити руки з милом, щоб зменшити кількість шкідливої мікрофлори.

Джерело: 5692.com.ua