Київ затягнуло смогом і цьому є дві причини

У Києві спостерігається підвищений рівень забруднення повітря через горіння торф'яників навколо міста, а також суху та безвітряну погоду, характерну для вересня.

Про це у коментарі РБК-Україна повідомив завідуючий відділом Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України. Анатолій Оперчук.

Фахівець пояснив, що погіршення якості повітря в столиці стало наслідком збігу кількох несприятливих факторів.

"По-перше, навколо Києва горять торф'яники. По-друге, вранці багато людей сідає у транспорт і їде до міста на роботу. По-третє, відіграє роль погода. Я живу у приміській зоні, і зранку температура була на рівні 5-6 градусів тепла, і повна безвітряність. Тобто склалися всі умови для того, щоб вони всі гази, які виділяються і пожеж, і з автомобільних газів, нікуди не розсіювалися", – зазначає Оперчук.

За його словами, у таких умовах відсутність температурної інверсії призводить до того, що шкідливі речовини, які виділяються з автомобільних вихлопів та пожеж, не розсіюються, а залишаються біля землі, створюючи критичний рівень забруднення.

Оперчук також нагадав, що подібні ситуації вже траплялися у минулі роки, зокрема у 2019 та 2020 роках, коли осінні пожежі навколо Києва призводили до суттєвого забруднення повітря.

"Ситуація тоді була аналогічна, а в деяких моментах навіть складніша", – підкреслив він.

Фахівець також звернув увагу на те, що бойові дії можуть сприяти виникненню нових пожеж. Російські війська спеціально створюють підпали, і потрібно бути готовими до того, що подібні ситуації можуть повторюватися.

Раніше РБК-Україна писало, що у Києві зафіксували погіршення якості повітря станом на ранок п'ятниці, 20 вересня. За даними Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА, у столиці спостерігається підвищення концентрації зважених часток пилу.

За інформацією провідного постачальника даних щодо забруднення повітря IQAir, Київ на деякий час опинився на першому місці у світі за рівнем забруднення повітря. Індекс якості повітря у столиці сягнув 175 пунктів, що свідчить про "нездоровий" стан повітря.

Ситуацію можуть виправити вітер та дощі, що очікуються в Україні 25 та 27 вересня. Однак поліпшення може відбутися і раніше. Синоптик Наталка Діденко зазначає, що антициклон Serkan, який охоплює більшу частину України, сприяє сухій та безвітряній погоді, що погіршує якість повітря через зависання пилу.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.