“Коштів не вистачає, і їх десь треба шукати”: Гетманцев розповів, які податки планує підвищити Кабмін

Влада України готується підвищити податки для покриття зростаючих фінансових потреб Збройних Сил. Таке рішення є поганим для економіки, але воно необхідне в умовах воєнного стану. Такою інформацією поділився голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев у інтерв’ю виданню "Телеграф".

Наразі в Кабміні розглядають можливість підвищення ПДВ та військового збору, хоча це вплине на зростання цін, каже Гетманцев. Але "діра" в бюджеті є, вона велика, і для її "латання" доведеться йти на непопулярні кроки.

В умовах військових потреб, що зростають, коштів не вистачає, і їх десь треба шукати. Які є рішення? Є рішення нейтральні або навіть позитивні, а є й негативні, – пояснив нардеп.

Гетманцев зазначив, що рішення про підвищення податків, безперечно, погане для економіки, особливо зараз, коли потенціал для її відновлення слабкий. Недостатнє фінансування армії, за словами депутата, має ще більш фатальні наслідки.

Але, коли ми обираємо між життям і грошима, то, безперечно, ми обираємо життя. Тому ми вимушені будемо, напевне, це рішення ухвалювати, – сказав голова податкового комітету.

При цьому, зауважує Гетманцев, рішення про підвищення податків не знімає, а тільки посилює необхідність заходів з детінізації та підвищення ефективності військових видатків й контролю за їх витрачанням.

У Кабміні готують пропозиції щодо підвищення певного рівня податків, але поки що невідомо, якими будуть ставки ПДВ та військового збору.

Також Гетманцев прокоментував процес відшкодування ПДВ, яке, за його словами, відбувається ритмічно та у повному обсязі. Без жодних затримок відшкодовано 12 мільярдів гривень за травень 2024 року.

Чи можливе реформування відшкодування ПДВ, залежить від пропозицій Кабміну, їх поки немає. Я не бачу тут жодного потенціалу. Взагалі, про всі ці історії зі зростанням ПДВ і військового збору був якийсь інсайд, який розійшовся по ЗМІ та який не спростував Мінфін, – зазначив депутат.

Гетманцев запевняє, що без змін основних бюджетоутворювальних податків необхідну для покриття потреб ЗСУ суму зібрати не вдасться. А пропозиції на 40 млрд грн, які Мінфін надав в лютому, недостатні.

Крім того, голова податкового комітету анонсував змінення акцизів. За його словами, два проєкти законів Рада вже ухвалила в першому читанні. Проте податок на прибуток змінюватись не буде.

Податок на прибуток навряд чи буде змінюватись у зв’язку з певними особливостями адміністрування, які не дозволяють швидко зібрати гроші. Там складно швидко акумулювати кошти до державного бюджету у зв’язку з річним податковим періодом. З ПДВ і військовим збором таких проблем нема, і з акцизами також, – пояснив Гетманцев.

Джерело: 5692.com.ua