Кому з жінок відмовлять у виїзді за кордон у 2024: юрист назвав перелік підстав

Через повномасштабну війну українські жінки стали частіше виїжджати за кордон. Під час воєнного стану жінкам надається право безперешкодно перетинати державний кордон, оскільки вони не є військовозобов'язаними. Проте є низка причин, через які українкам можуть відмовити у виїзді за кордон.

Про це розповіли фахівці Юридичного порадника ВПО, пише РБК-Україна.

Заборона на виїзд за кордон жінкам – причини

Відповідно до ст. 6 закону "Про порядок виїзду з України та в'їзду в Україну громадян України", українкам можуть заборонити виїжджати за кордон у таких випадках:

  • жінка перебуває під адміністративним наглядом Нацполіції;
  • особа обізнана з відомостями, які становлять державну таємницю;
  • стосовно особи застосовано запобіжний захід у межах кримінального процесуального законодавства, за умовами якого заборонено виїжджати за кордон;
  • якщо жінка засуджена за вчинення кримінального правопорушення;
  • жінка є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента, що не виконує податкові зобов'язання та має податковий борг, що перевищує 1 млн грн, та такий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення податкової вимоги;
  • якщо жінка має адміністративні стягнення за правопорушення за ч. 7 ст. 184 КУпАП, що передбачає тимчасове обмеження на виїзд з України з дитиною строком на 1 рік з дня накладення адмінстягнення, крім випадку, коли є нотаріально посвідчена згода на виїзд дитини другого з батьків;
  • особа ухиляється від виконання зобов'язань, покладених судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом.

Заборона на виїзд через борги

За словами юристів, наявність кредитної заборгованості не перешкоджає перетинати кордон, але за важливої умови: якщо відсутня ухвала суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконання нею судовим рішенням.

Через відкрите виконавче провадження жінці можуть відмовити у виїзді за кордон. Якщо боржник ухиляється від виконання своїх зобов'язань, виконавець може звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника – фізичної особи чи керівника боржника – юридичної особи за межі України до виконання зобов’язань.

Крім того, державний виконавець самостійно виносить постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці (в окремих випадках – три місяці).

Інші причини відмови у виїзді за кордон

Окрім наведених підстав, українкам можуть заборонити виїзд за межі країни у таких випадках, передбачених Правилами перетину державного кордону:

  • відсутність документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство (паспорта громадянина України для виїзду за кордон, службового паспорта, дипломатичного паспорта тощо);
  • якщо жінка є військовозобов'язаною і в неї відсутні документи, що підтверджують наявність відстрочки (але на практиці прикордонники не вимагають у жінок надання додаткових документів про військовий облік).

Джерело: 5692.com.ua