Китай здійснив пуск плануючого гіперзвукового літального апарату

Китай за допомогою ракети-носія здійснив у серпні запуск плануючого гіперзвукового літального апарату (ГЛА). Він може нести ядерну зброю.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

ГЛА, в ході випробувань пролетів через низькоорбітальний простір, не зміг досягти заданої мети, пройшовши в декількох десятках кілометрів від неї.

Однак, як зазначило видання, американські воєначальники все одно виявилися вражені запуском, який продемонстрував значний прогрес китайських вчених у розробці гіперзвукової зброї.

"Ми поняття не маємо, як вони зробили це", – наводить газета висловлювання одного з представників розвідувального співтовариства США.

Згідно з відомостями джерел Financial Times, в теорії дана ракета може літати через Південний полюс, що буде представляти велику загрозу американській системі ПРО, зосередженої на відображенні можливих атак з Північного полярного напрямку.

Пентагон не став коментувати повідомлення про випробування Китаєм гіперзвукової зброї, але висловив побоювання щодо військової активності КНР.

"Ми ясно висловили свою стурбованість військовими можливостями Китаю, які лише сприяють зростанню напруженості в регіоні і за його межами. Це причина, по якій ми вважаємо, що Китай є для нас визначальним викликом",-заявив прес-секретар американського військового відомства Джон Кірбі.

У свою чергу представник посольства КНР в США Лю Пен'юй вказав, що військова політика Пекіна "носить оборонний характер за своєю сутністю".