Канада хоче придбати у США 16 літаків-розвідників

Канада планує закупити до 16 сучасних військових літаків-розвідників. Для цього країна офіційно запросила інформацію та пропозицію від уряду США.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на СВС.

Міноборони Канади разом з Королівськими військово-повітряними силами вважають, що P-8A Poseidon виробництва Boeing є єдиним літаком, який містить у собі необхідні засоби для військового патрулювання, розвідки та спостереження.

У Міноборони Канади заявили, що направили до Державного департаменту США лист. В ньому тільки визначається чи відбудеться іноземний військовий продаж, але це не означає, що угода укладена.

"Остаточне рішення буде ґрунтуватися на запропонованих можливостях, доступності, ціні і вигодах для канадської промисловості", – заявили у відомстві.

Зауважимо, що план закупівлі нових літаків-розвідників було сформовано в оборонній політиці ліберального уряду ще в 2017 році. Однак минулого року він набув нової актуальності. Це сталось після того, як Boeing заявила канадському уряду про намір зупинити виробничу лінію P-8 Poseidon в США до 2025 року. Це відбудеться у випадкц, якщо компанія не отримає додаткові замовлення.

Попередньо, вартість проекту становить до 5 мільярдів доларів. Однак ЗМІ з'ясували, що сума угоди може становити до 9 мільярдів доларів.

P-8A Poseidon – патрульний протичовновий літак, який було розроблено за програмою багатоцільового морського літака. Він може нести до 9 тонн озброєння, має 5 внутрішніх та 6 зовнішніх точок підвіски, для різних типів озброєння.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що Канада терміново закупить сучасні комплекси ППО та протитанкове озброєння, і передасть його своїм військовим, дислокованим у Латвії.

Раніше повідомлялося, що канадський уряд обговорює передачу Україні сотень сучасних розвідувальних безпілотних літальних апаратів.

Також нагадаємо, що Канада виділяє Україні 3 млн. канадських доларів на розмінування території країни.

Крім того, Трюдо раніше заявляв, що Оттава готова розширити свою льотну тренувальну програму, щоб включити до неї українських військових пілотів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.