Кабмін винний інвесторам в “зелену” енергетику 15,8 млрд гривен, – нардеп

Уряд не виплатив виробникам "зеленої" електроенергії 15,8 млрд грн боргу, що шкодить партнерству України з іноземними інвесторами у відновлювану енергетику.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву нардепа Олексія Гончаренка.

"Держава не виконала свої зобов'язання за Меморандумом про взаєморозуміння. Передбачалося погашення боргів перед виробниками ВДЕ на рівні 40% у 2020 році, 60% – у 2021 році", – сказав Гончаренко.

За його словами, на сьогодні заборгованість становить 15,8 млрд грн, а графік погашення боргу не виконується.

"Також поточні платежі не були забезпечені у повному обсязі. Це завдає великого удару по виробниках альтернативної енергетики", – додав нардеп.

Окрім того, він зазначив, що є ще один великий ризик для вітчизняної "зеленої" генерації – імпорт електроенергії з Росії та Білорусі.

"Не можна допустити його поновлення. Це стає на шляху нашої європейської інтеграції!" – підкреслив Гончаренко.

При цьому він повідомив, що на засіданні прем'єр-міністр погодився, що для погашення боргів перед виробниками "чистої" енергетики необхідно розміщувати облігації. Очікуваний термін їх випуску – жовтень поточного року.

Як повідомлялось, розвиток вітроенергетики в Україні сповільнився через політичні ризики та боргову кризу в галузі і це демонструє, що Кабінет міністрів України не зацікавлений рухатися разом з провідними країнами ЄС щодо виконання "зеленого" енергетичного переходу.