Івана Купала 2024: нова дата свята, звичаї та заборони

Цьогоріч українці вперше відзначатимуть свято Івана Купала 2024 у червні – за новим церковним календарем. Це одне з найзагадковіших, колоритних та яскравих свят із давньою історією, оповите легендами та повір'ями. Коли відзначатимемо Івана Купала в 2024 році, які головні традиції та заборони цього дня.

Як з'явилося свято Івана Купала

Святкування дня Івана Купала бере початок від давньослов'янської традиції відзначання літнього сонцестояння. Наші пращури поклонялися богу Купала – покровителю плодоношення і цвітіння. Від нього походив головний ритуал цього дня – купання, завдяки якому люди змивали з себе хвороби та гріхи.

У християнські часи свято отримало нове трактування та було прив'язане до дня народження Іоанна Хрестителя. Так це свято поєднало в собі язичницьке та християнське коріння.

Коли Івана Купала в 2024 році

Раніше свято відзначали в день літнього сонцестояння, який астрономічно припадає на 20 або 21 червня. Після переходу на юліанський календар дата змістилася на 7 липня (день Різдва Іоанна Хрестителя).

Коли ж Православна церква України перейшла на новоюліанський календар (у 2023 році), дата Різдва Іоанна Хрестителя змістилася на 13 днів раніше, а з нею й свято Купала. Тож цьогоріч українці святкуватимуть Купала 24 червня.

Івана Купала – звичаї та традиції

У ніч на Купала заведено влаштовувати народні гуляння. Обов'язково потрібно було розпалити велике багаття на березі річки або озера. Вважається, що перестрибування через багаття допомагає очиститися, оновитися, позбутися від недуг. У купальському багатті спалювали старі речі, мотлох, символічно позбувалися образ і болю.

Ще один важливий ритуал – вмивання росою, яка в ніч на Купала стає чудодійною та допомагає стати здоровим і красивим. Крім того, у свято до заходу сонця потрібно скупатися у річці чи озері.

За легендою, лише в купальську ніч рівно опівночі розквітає папороть. Той, хто знайде квітку, буде щасливим і багатим, оскільки рослина допоможе знайти скарб. Крім папороті, в ніч на Купала збирають мати-й-мачуху, кропиву, полин та деякі інші трави, з яких потім готують лікувальні відвари та використовують у ритуалах проти темних сил.

Що не можна робити у свято Купала

Заборони цього дня:

  • не можна спати в ніч на Купала, оскільки в дім може прийти нечиста сила;
  • не можна ходити до лісу вночі – нечисть може нашкодити;
  • заборонено купатися вночі;
  • не варто давати гроші в борг – щоб не було фінансових проблем;
  • не можна продавати або віддавати свої речі, а також піднімати з землі знайдені гроші.

Джерело: 5692.com.ua