Франція повертає посла в Австралію після скандалу з підводними човнами

Франція повертає свого посла в Канберру після створення нового партнерства AUKUS і розірвання Австралією договору з французьких підводних човнів. Перед дипломатом ставиться завдання переглянути умови відносин між країнами в майбутньому.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Я попросив нашого посла повернутися в Канберру з двома місіями, щоб допомогти переглянути умови наших відносин з Австралією в майбутньому і захистити наші інтереси", – цитує агентство заяву глави МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріана на парламентських слуханнях.

Міністр додав, що Париж повністю переглянув свої двосторонні відносини з Австралією з урахуванням зриву угоди по підводних човнах, яка була частиною більш широкої стратегії. "Якщо почати заново в наших двосторонніх відносинах, це ніяк не вплине на нашу рішучість продовжувати бути присутнім в Тихоокеанському регіоні", – уточнив він.

При цьому Жан-Ів Ле Дріана не уточнив дату повернення французького посла в Австралію.

Нагадавши, Франція відкликала послів із США та Австралії після скандалу з підводними човнами.

Як повідомляло РБК-Україна, 16 вересня Австралія, Великобританія і США оголосили про створення нового партнерства у сфері безпеки – AUKUS. Крім того, Канберра відмовилася від контракту з Парижем про будівництво підводних човнів океанського типу, віддавши перевагу американським атомним субмаринам.