Фармацевтам і лікарям заборонять приховувати інформацію про ліки: як захистить пацієнтів новий закон

Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт №10293, яким вводяться нові обмеження для лікарів та фармацевтів. Документ забороняє медичним, фармацевтичним працівникам та фахівцям з реабілітації призначати та продавати лікарські препарати з метою власної вигоди під час здійснення професійної діяльності.

Про це повідомляє МОЗ.

Мета нововведень – недопущення призначення ліків, медвиробів чи допоміжних засобів реабілітації під впливом прямих чи непрямих фінансових стимулів, зокрема:

  • роздача сувенірної та брендованої продукції виробників ліків;
  • премії, бонуси, подарунки;
  • отримання частини коштів за призначення лікарських засобів конкретного виробника;
  • участь в конкурсах, лотереях, подіях від фармпредставників за призначення конкретних лікарських засобів.

Це все впливає на якість лікування, обʼєктивність призначення тих чи інших ліків лікарем або порад, які дає фармацевт в аптеці. Тому, керуючись інтересами пацієнта, уряд розробив законопроєкт, спрямований на заборону проявів такої "співпраці", — зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Крім того, за новими правилами, в аптеках під час відпуску лікарських засобів фармацевти мають повідомляти про всі наявні аналоги препарату, не приховуючи інформацію про ліки з аналогічною діючою речовиною за нижчою ціною. Така інформація надаватиметься на прохання покупців.

Лікарям забороняється виписувати призначення на бланках фармацевтичних компаній із рекламною інформацію. Це стосується не тільки ліків, а й медичних виробів та допоміжних засобів реабілітації.

Джерело: 5692.com.ua