“Факел викиду не потрапив на місто”: на ДМК прокоментували скандальну ситуацію

Нещодавній викид з ДМК збурив багато містян – начальник управління екології та ресурсів міської ради Кам’янського Богдан Наполов заявив про 11 скарг на підприємство.

На комісії 16 липня в міськраді представник Держспоживслужби поставив питання ребром – або зменшувати концентрацію викидів, які перевищують норму втричі, або призупиняти підприємство. Проте Наполов нагадав, що зупинка підприємства – це позбавлення роботи для двадцяти тисяч містян. Втім, наголосив він, голова екоуправління, це жодним чином не виправдовує ДМК, яке отруює кам’янчан.

Технічний директор ДМК Юрій Волошин заявив, що викид 4 липня – окремий випадок, позаштатна ситуація. Справа в тому, що в конверторному цеху зруйнувалось стопорне кільце, а система не отримала відповідного сигналу і процесс плавлення продовжувався. Та й факел полум’я на містян, за словами Волошина, не потрапив – вітер відносив дим в сторону Дніпра. На коментар когось із членів комісії, про те, що поряд з ДМК також знаходяться люди Юрій Волошин не відповів. Втім зауважив, що випадок разовий, а регулярна модернізація, згідно меморандуму із міської радою, проводиться, незважаючи на процедуру банкрутства.

Цікаво, що бодай попереджати про подібні ситуації на ДМК і надалі планують через Facebook. Та й, на думку Волошина, дим від викиду зможе попередити населення про те, що на заводі позаштатна ситуація.

Внаслідок дискусії на комісії Юрій Волошин гарантував, що зобов’язання перед містом по зменшенню викидів на підприємстві будуть виконані, а також погодився щодо синзхронізації систем екомоніторингу ДМК з міськими, аби кам’янчани змогли самі відслідковувати концентрацію викидів з комбінату.